Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 09:57 - За любовта....
Автор: pollyatanasova Категория: Тя и той   
Прочетен: 3151 Коментари: 2 Гласове:
0





image
Всичко,което знаем и не знаем за нея.
Ето общо казано какво означава любовта:

Любовта е чувство на привързаност, грижа, привличане, симпатия, в някои случаи произлизащо или съпътствано и от сексуалното привличане. Най-общо това е потребността човек да бъде всеотдаен към друг човек. Любовта е дълбоко, неизразимо чувство, което се споделя от близки, влюбени, и такива, които имат интимни отношения.

В по-общ смисъл любовта е чувство, характерно не само за хората. Например в чисто биологично-физиологичен аспект любовта може да се изрази с грижата на родителският индивид към малките. За някои любовта е дори синоним на секс, изразяваща се като състояние, в което полово зрели индивиди се съвокупляват. В психологически план любовта е силната привързаност към друг човек, индивид, а в социален - е необходимост от (личностен, когато е за хората) контакт.

В българския съществува синоним на думата "любов" - "обич", като трудно може да се определи ясна разлика и граница между двете понятия, освен, че обичта е постоянството на любовта. Съществува терминът "платонична любов", характеризираща се с изпитването на "любовни чувства" от половозрели индивиди, необвързани от родителски или роднински връзки при липсата на сексуален контакт. В преносен смисъл може да означава още страст към нещо (любов към футбола, любов към знанието). Колкото по-голям на размери е човек, толкова по-силно той обича, заради повечето на брой клетки, изграждащи организма му - това гласи една от аксиомите на живота. Допуска се и твърдение, че "по-големите" били по-обичани, защото имало по-голяма маса за обичане, но това все още не е научно доказано.


Всеки за себе си знае,че е различна любовта към половинката,към децата,домашния любимец,роднини и приятели.По един начин обичам децата си,а по друг пица:))
Не си падам по несподелената любов...не мога да обичам някого и да гледам отстрани как тече живота му,а аз да страдам и тъна в мълчание.Когато изпитвам любов към някого,то си казвам веднага."Обичам те" казвам само,когато наистина го чувстам.Не знам да има човек,който не би се зарадвал да чуе тези прости думички,но изпълнени с толкова много смисъл.Не съм обаче и от хората,които постоянно повтарят,че обичат.Предпочитам с постъпките си да потвърдя любовта си.Определено не обичам да ме питат"Обичаш ли ме?"Не мога да заобичам някого заради парите му,властта му,положението в обществото и др.подобни фактори.За мен любов е,когато усещаш пърхане на пеперуди в гърдите си,времето,когато си далеч от обичан човек минава мнооого бавноОбичам щом се будя с усмивка и първата ми мисъл е за любим човек,когато си готов да пенебрегнеш себе си заради някого,има любов,когато сърцето бие учестено само при мисълта за някого.Любовта е хубаво нещо,но много често след нея боли ужасно.
Дали наистина любовта на мъжа минава през стомаха???Ми то гладна мечка хоро не играе,камо ли гладен човек да вземе да се завлюбва:))
А дали любовта на жената не минава през джоба на мъжа?Вярно е,че има доста жени използващи мъжете за банкомат с вибратор,но дали това е любов и ако да то къде отива тя,ако портфейла на мъжа изтънее?Това за мен си е купуване на любов и продаване на свободно време...с 2 думи -нещо много близко да проституцията.

Какво е любовта – зъбобол на сърцето. /Хайне/

Истинската любов не може да говори, защото истинското чувство се изразява по-скоро с дела, отколкото с думи. /Шекспир/

Животът е цвят, любовта – мед от него. /Юго/

Раните на любовта, макар че не винаги убиват, никога не зарастват. /Байрон/

Любовта е огън, мъката –дим. Няма огън без дим. /Ж. Гюйо/

Любовта е най-мощната от всички страсти, защото напада едновременно главата, сърцето и тялото. /Волтер/

Живот без любов не е живот, а съществуване. /Максим Горки/

Само силната любов може да заглади дребнавите недоразумения, които възникват при съвместния живот. /Т. Драйзер/

Мъж, който говори за любовта, не е много влюбен. /Ж. Занд/

Гневът на влюбения не е продължителен. /Менандър/

Да обичаш дълбоко значи да забравиш за себе си. /Ж. Ж. Русо/

Да обичате не значи да гледате един в друг, а да гледате заедно в една посока. /А. Сент-Егзюпери/

Да умееш да обичаш значи да умееш всичко. /Л. Н. Толстой/

Да любиш и да бъдеш любим е най-великото щастие на земята. /Хайне/

Който не обожава недостатъците на тази, която обича, той не може да твърди, че наистина е влюбен.

image /Калдерон/

 

Да обичаш значи да намериш в щастието на друг своето собствено щастие. /Лайбниц/

Обичам те...на много езици:
English - I lovе you
Afrikaans - Ek Fhet jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibek
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M"bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Обичам те
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T"estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creole - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki"
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t"aime, Je t"adore
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - ich liebe dich
Greek - S"agapau
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha wau ia oi
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu" umi unangwa"ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i" ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu


"ОБИЧАМ ТЕ"-в дела

Тези две думи - "Обичам те", са силен израз на емоциите, но чувствата могат да бъдат показани и по друг начин - не по-малко силен и дори по-ефективен за запазване на огъня на любовта в една връзка. Ето четири начина да изразите любовта си без да кажете "Обичам те".

Покажете одобрение, благодарност или възхищение

Всяко човешко същество черпи увереност от хората, които обича и дори от тези, които не обича. Да покажете одобрението и възхищението си от любимия ви човек не отнема никакво време и е изключително мотивиращо за партньора.

Всички искаме да получаваме одобрение за нещата, които правим - например как се грижим за дома си, как възпитаваме децата си, как се справяме с работата си и всякакви други дейности. Ако сме постоянно критични към партньора си и се фокусираме върху негативното, не казваме по най-добрия начин "Обичам те".

В действителност, това може да бъде доста унизително и бързо да отблъсне любимия човек. Осъзнайте пораженията, които може да нанесе критицизмът върху връзката ви. Не карайте любимия ви да се чувства, като че ли живее с прокурор - повечето неща са твърде дребни и незначителни, та да им позволявате да съсипват отношенията ви.

Вместо постоянно да обвинявате или недоволствате, включете в разговорите думи на одобрение, благодарност и възхищение. Когато партньорът ви направи нещо, което показва любовта му към вас, не забравяйте да кажете: "Благодаря ти за...", "Оценявам, че направи ... за мен" или "Възхищавам се как...". И още - не забравяйте да употребявате подобни изрази често.

Направете любимия си номер 1

Романтичните отношения се градят върху обвързването и спазването на някои ангажименти и отговорности, особено в брака. Обикновено връзката с любим човек е приоритет в живота, но заедно с нея съществуват и други отговорности и задължения, които всички имаме - кариера, социален живот, деца, приятели, роднини.

Понякога да покажем на партньора, че е на първо място сред ангажиментите ни може да бъде трудно - особено, ако имате деца, тъй като родителите смятат, че децата са най-голямата им отговорност.

Може би не осъзнавате, че да покажете на любимия човек колко е важен за вас, изисква действия, а най-много - отделяне на време и проява на привързаност и нежност. Направете така, че да прекарвате достатъчно време с партньора си и не пренебрегвайте нуждите му заради други, по-тривиални неща.

Вашето задължение е да намерите разумен баланс. Като поставите любимия най-отгоре на списъка с приоритети и успеете да кажете "не" на други, по-маловажни ангажименти (като например кафе с приятелка), ще му кажете "Обичам те" по различен начин.

Малките неща са тези, които наистина имат значение

Бъдете съобразителна - това е един от "малките начини" да кажете "Обичам те". Това означава да откликвате на нуждите и желанията на вашия партньор, да обръщате внимание на детайлите, на нещата, които е споменал, да бъдете една стъпка напред, спомняйки си важни за него събития или просто желания, които ви е споделил.

Поемете инициативата и му се обадете в службата, за да разберете как е минала срещата, за която се е тревожил или измийте колата, без да ви е молил за това.

Научете се да бъдете добър слушател - дори и по въпроси, които не ви вълнуват особено. Да бъдете съобразителна и да правите онези малки неща, от които всъщност зависят големите, е прекрасен начин да покажете любовта си без думи.

Бъдете всичко за своя любим

Независимо дали сте съпруга или само приятелка, вие сте приятелят, интимният партньор, най-близкото същество за мъжа до себе си и може би майка на децата му. Изпълнявайте всяка от тези роли, давайки всичко от себе си.

Бъдете приятелят, който е забавен и лоялен, любимата, която е нежна и страстна, човекът, който заслужава доверие, който винаги е готов да изслуша и да бъде близо, когато партньорът ви най-много се нуждае от това.

Ако имате деца и сте добър и отговорен родител, също показва отношението към партньора ви, защото вие заедно сте създали вашите деца. Да бъдете всичко това за любимия човек съвсем не е лесно и изисква много усилия, но е недвусмислено и много по-силно от думите послание за любовта, която изпитвате към него.

Има много начини да кажете "Обичам те" без думи - ако успеете да ги направите част от ежедневието си, ще забележите положителната реакция на партньора си, а това ще направи връзката ви още по-успешна. Така че -"кажете" на своя любим, че го обичате още днес!
...............................................................................

6 начина да кажеш ОБИЧАМ ТЕ

 

Влюбена сте. Ядете, спите и дишате с неговия образ в съзнанието си, а изглежда, че и той чувства същото. Може ли да сте сигурна обаче, че връзката ви ще продължи да се развива? Вместо да се терзаете с подобни въпроси, му кажете какво чувствате не само чрез думи или целувки, но и чрез действия подкрепящи емоциите ви.

1. Ако обичате някого, дайте му свобода. Живейте своя собствен живот – вие също се нуждаете от пространство. Не изменяйте на нещата, които са ви интересували преди да се влюбите. Помнете, че любовта не е количество време, прекарано заедно. Тя е да знаете, че се обичате, без значение дали сте заедно или не.

2. Приложете златното правило на романтиката: отнасяйте се с него така, както искате той да се отнася с вас. Това означава да не се увличате с флиртовете. Разбира се, можете да се държите мило с други мъже, но не се поддавайте на техните многозначителни погледи или действия.

3. Слушайте когато той говори не само с ушите, но и със сърцето си.

4. Бъдете човек, на когото може да се разчита. Когато уговаряте срещи или правите обещания, спазвайте ги. Ако не можете, проявете отговорността да обясните защо.

Обаждайте му се, когато кажете, че ще се обадите. Той сигурно мрази да виси до телефона с часове, колкото и вие. Точността е чудесен начин да изградите доверие помежду си.

5. Разрешавайте споровете така, че и двамата да печелите накрая. Не крещете и не обвинявайте. Вместо това се фокусирайте над това защо сте разочаровани и двамата, и намерете ново поведение или начин да избегнете същия проблем в бъдеще.

6. Той е личност, а не глина, която може да променя формата си, когато вие пожелаете. Не се опитвайте да го променяте или да го карате да се впише в представата ви за идеален мъж. Той не е ваш личен проект, а е това, което е. Ако приемате това – чудесно, ако не... намерете си някой друг.


 Притча за любовта

image

Разказват, че веднъж в едно ъгълче на земята се събрали заедно всички човешки чувства и качества. Когато СКУКАТА се прозяла за трети път, ЛУДОСТТА предложила:
- Хайде да играем на криеница, а!?

ИНТРИГАТА повдигнала вежди:
- Криеница? Що за игра е това?

Тогава ЛУДОСТТА обяснила, че един от тях, например тя, започва, затваря си очите и брои до милион, а в същото време всички останали се крият. Последният, когото открият, започва да брои следващата игра и така нататък.

ЕНТУСИАЗМЪТ затанцувал с ЕУФОРИЯТА, РАДОСТТА заподскачала така, че успяла да убеди СЪМНЕНИЕТО, само АПАТИЯТА, която никога от нищо не се интересувала, отказала да участва в играта. ИСТИНАТА предпочела да не се крие, защото в края на краищата, винаги я откриват. ГОРДОСТТА казала, че това е абсолютно глупава игра (нищо друго не я вълнувало освен нея самата). СТРАХЛИВОСТТА не искала да рискува много-много.

- Едно, две, три, ... - започнала да брои ЛУДОСТТА.

Пръв се скрил МЪРЗЕЛЪТ. Скрил се той зад най-близкия камък край пътя, ВЯРАТА се издигнала в небесата, а ЗАВИСТТА се скрила в сянката на ТРИУМФА, който със собствени сили се изхитрил да се изкатери до върха на най-високото дърво. БЛАГОРОДСТВОТО много дълго не можело да се скрие, тъй като всяко място, което то си намирало, се оказвало идеално за неговите приятели: Кристално чистото езеро - за КРАСОТАТА, хралупата в едно дърво - ами че това е за СТРАХА, крилото на пеперудата - за СЛАДОСТРАСТИЕТО, полъхът на вятъра - той е за СВОБОДАТА! И така, то се замаскирало в слънчевия лъч.

ЕГОИЗМЪТ, напротив, намерил си едно топло и уютно местенце само за себе си. ЛЪЖАТА се скрила дълбоко в океана (а в действителност тя се скрила в дъгата), а СТРАСТТА и ЖЕЛАНИЕТО се спотаили в гърлото на вулкана. ЗАБРАВАТА, дори не помня къде се скрила, но това не е важно.

Когато ЛУДОСТТА преброила до 999999, ЛЮБОВТА все още търсела къде да се скрие, но вече всичко било заето. И изведнъж тя видяла прекрасен розов храст и решила да се скрие между цветовете му.

- Един милион, - изброила ЛУДОСТТА и се заела с търсенето. Разбира се, най-напред намерила МЪРЗЕЛА. После чула как ВЯРАТА спори с Бога, а за СТРАСТТА и ЖЕЛАНИЕТО се сетила по това как трепери вулканът, след това ЛУДОСТТА видяла ЗАВИСТТА и се досетила къде се крие ТРИУМФЪТ. Нямало нужда да търси ЕГОИЗМА, защото мястото, където той се бил скрил, се оказал пчелен кошер, а пчелите решили да изгонят неканения гост. Търсейки, ЛУДОСТТА се приближила до ручея и видяла КРАСОТАТА. СЪМНЕНИЕТО седяло до оградата, чудейки се от коя страна да се скрие.

И ето че всички били намерени:
ТАЛАНТА - в дъхавата и сочна трева,
ТЪГАТА - в тъмната пещера,
ЛЪЖАТА - в дъгата (за да сме честни, тя се криела на дъното на океана).
Не могли да намерят само ЛЮБОВТА.

ЛУДОСТТА поглеждала зад всяко дърво, във всяко поточе, на върха на всяка планина и най-накрая решила да погледне в розовите храсти, започнала да разтваря клоните и чула вик. Острите шипове на розата наранили очите на ЛЮБОВТА. ЛУДОСТТА не знаела какво да прави, започнала да се извинява, плакала, молила за прошка и за да изкупи вината си, обещала на ЛЮБОВТА да стане неин водач.

И ето, от онова време, когато за първи път на земята играли на криеница, ЛЮБОВТА е сляпа и ЛУДОСТТА я води за ръка...
.........................................................................................
 

В преследване на любовта

Какво е "любовта"? Как можеш да дадеш определение на тази дума? И може ли наистина да определиш какво означава тази дума - "любов"? Не неможеш! Защото трябва да я почувстваш. Трябва да почувстваш любовта. Само тогава ще разбереш кое е това нещо, това което всеки човек преследва в живота си - любовта!

Любовта представлява много неща, но човек трябва да разбере как да се справи с нея:

ЛЮБОВТА е предизвикателство - бъди готов за него!

ЛЮБОВТА е дарба - приеми я!

ЛЮБОВТА е приключение - осъществи го!

ЛЮБОВТА е нещастие - преодолей го!

ЛЮБОВТА е дълг - изпълни го!

ЛЮБОВТА е игра - изиграй я!

ЛЮБОВТА е тайна - отркий я!

ЛЮБОВТА е песен - изпей я!

ЛЮБОВТА е възможност - използвай я!

ЛЮБОВТА е пътешествие - измини го!

ЛЮБОВТА е обещание - спази го!

ЛЮБОВТА е истина - осъзнай я!

ЛЮБОВТА е битка - спечели я!

ЛЮБОВТА е мистерия - разреши я!

ЛЮБОВТА e цел - постигни я!

ЛЮБОВТА е мечта - направи я реалност!

ЛЮБОВТА е човешка - направи я божествена!

ЛЮБОВТА е живот - жовей го за моментите!

ЛЮБОВТА е сложна - опрости я!

Но не можеш да осъзнаеш какво е любовта, докато не я почувстваш! Някой от тези думи може и да не се много подходящи, но истината е, че любовта е навсякъде около нас! Тя е в изгрева всяка сутрин, в залеза всяка вечер, в природата, в дърветата, в птиците, във въздуха който дишаме. Тя е всичко и е навсякъде!

Но понякога хората немогат да видят нещата, които са им точно пред очите. Например, лесно можеш да подминеш любовта на живота си докато отиваш до магазина или пък тя може да е сервитьорката в заведението в което ходиш всяка седмица с приятелите си и дори няма да разбереш, че това е тя.

Странно нали? Но е истина!

Всъщност няма как да знаем всичко това. Но когато срещнете някой, някой който е много ценен за вас
, някой който дава смисъл на вашия живот, някой който ви прави човека който трябва да бъдете, тогава, тогава трябва да се борите! Да се борите за това което е важно в живота ви! Защото това се случва веднъж в живота ви! И имате един шанс, една възможност, да направите разлика между "щастливи до края на дните си" и ...разбито сърце! Зашото тази дума, тази простичка дума - любов - променя живота на хората всеки ден в нещо лошо или нещо наистина красиво.

Любовта винаги е нова. Няма значение дали сме обичали веднъж, два пъти или десет пъти в живота си - винаги се оказваме в непозната ситуация. Любовта може да ни отведе в ада или рая, но винаги ни води нанякъде! Трябва да я приемем, защото тя е храната на нашето съществуване. Ако откажем да го сторим, ще умрем от глад под отрупаните клони на дървото на живота, трябва да търсим любовта, дори това да означава часове, дни и седмици на разочарование и печал.

Зашото в мига, в който тръгнем да търсим любовта, тя също тръгва към нас.

И ни спасява.
....................................................
 

Любов


 

Каква магия си, каква!

С какво необяснимо чудо

владееш цялото това

човечество? Върховна лудост

или върховна мъдрост си,

щом в своя порив, в свойта жажда

ти можеш да го покосиш,

тъй както можеш да го раждаш?

Чрез тебе съществува то.

Чрез теб родено, с теб умира.

Чрез теб душата му - листо

се носи тъжно из всемира.

И този цял всемир тъй тих,

и туй листо, и този вятър

ведно събрани - туй си ти!

Да, ти, едничката, която

си вред и всякаква - кълбо

от грешна плът и дух безплътен.

Чрез теб, безсмъртнице Любов,

дори смъртта е миг безсмъртен.

Д.Дамянов
 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eliana - Благодаря за чудесната публикация ...
20.06.2009 10:14
Благодаря за чудесната публикация в днешния ден!Зареди ме-истина е ,че понякога дребния детайл,някаква дреболия ,малка"простотия"може да каже много повече от обясненията..,защото и думите могат да бъдат толкова лъжливи както и очите.Успешен ден-слънце и усмивки!
цитирай
2. pollyatanasova - za eliana
20.06.2009 10:45
http://vbox7.com/play:ff2e7706
това е специално за теб
Усмихнат ден от мен!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pollyatanasova
Категория: Забавление
Прочетен: 103809
Постинги: 12
Коментари: 54
Гласове: 93
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930